AGÜ Ambar

October 21, 2016

15a

AGU Sumer Campus Warehouse (Adaptive Reuse)
The restoration and adaptive reuse project for the AGU Sumer Campus Warehouse, designed by Burak Asiliskender and Nilufer Baturayoglu Yoney (for the AGU School of Architecture), is completed in 2016. The restoration and adaptive reuse design is based on preserving the continuous interior spaces intact and inserting the new spaces as freestanding boxes. The height of the structure allows the insertion of an upper floor. The new spaces, consisting of classrooms on the ground floor and faculty offices on the upper floor, are designed with a removable structural system, composed of steel-framed boxes with timber floors and panel partitions. The southeast corner is reserved for architectural workshops/studios, and the northern section, transformed into a lunch hall in 1970, is redesigned as cafeteria and café with the insertion of a kitchen also as a freestanding box. The lower sections of the building along the east and west façades as well as the central high section are left as circulation spaces, which would also serve as the student commons. The sections of the original building shell where the original stone masonry was lost, are reconstructed as glazed façades to provide more natural light.

Architizer

AGU Sümer Kampüsü Ambar Binası
2016 yılında tamamlanan ve Burak Asiliskender ve Nilüfer Yöney tarafıdnan tasarlanan, AGÜ Ambar Restorasyon ve Yeniden İşlevdirme Projesi, yapıyı yeniden işlevlendirilen bir kabuk olarak ele almaktadır. Uygulanan tüm restorasyon müdahalelerinin temel ilkesi, yapının özgün mimari ve yapısal sistemine zarar vermeden, kolaylıkla ayrıştırılabilir ve gerektiğinde sökülebilir yeni bir mimari ve taşıyıcı sistem oluşturmaktır. İçi boş olan yapının, doğu-batı yönündeki özgün bölücü duvarları korunurken, üst kottaki yatay pencereyle aydınlanan orta aksı sürekli hale getirilmektedir. Yapının görece yüksek tavanlı orta kısmında, çelik taşıyıcı sistemle tasarlanan iki katlı yeni bir mekan düzeni oluşturulmuştur. Kutu içinde kutu olarak tanımlanabilecek bu düzen, giriş katında sınıflar ve üst katta açık bir koridor boyunca sıralanan ofisler olarak planlanmıştır. Yapının güney ucunda galerili mimari tasarım atölyeleri yer almaktadır. 1970 yılında işçi yemekhanesine dönüştürülen kuzey uç bölüm ise yeniden yemekhane olarak düzenlenmiş; mutfak mekanları, çelik taşıyıcı sistemli dikdörtgenler prizması bağımsız bir kutu ile oluşturulmuştur. Doğu-batı kanatlarda, yapı kabuğu ile çağdaş ek arasında kalan kısımlar sirkülasyon işlevlerinden öte çeşitli eğitsel faaliyetler için kullanılabilecek geniş mekanlar olarak tasarlanmıştır. Yapı kabuğunun özgün olarak korunmasına özen gösterilmiş, çeşitli sebeplerle yok olan kısımlar, içeriye daha fazla ışık almak için açıklık düzenine uygun demir taşıyıcılı şeffaf cephelerle yenilenmiştir

Arkiv

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: